Variaatio teemasta

Sivuun nostettuja tarinoita

RAJAPINTA Krista-Julia Arppo ja Johannes Purovaara siirtyvät menneisyyden ja tulevaisuuden rajapintaan kansanmusiikin siivittämänä.
Teksti:
Paula Ristimäki
Kuvat:
Lauri Mannermaa

Hohka-yhtyeen Meriheini Luodon, Veikko Muikun, Valtteri Lehdon ja Enne Ilo Purovaaran soittama kansanmusiikki kohtaa nykytanssin.

Neljä kansanmusiikin taitajaa ja kaksi tanssijaa kohtaavat Musiikkitalon konserttisalissa. Ulkona hohkaa heinäkuun helle, mutta sisällä viileässä salissa aletaan valmistella yhteistä produktiota, jonka ensimmäiset maistiaiset tarjoillaan Taide­yliopiston avajaisissa Musiikkitalon konserttisalissa syyskuun alussa. Kokonaisuus esitetään Sibafestissä helmikuun 2014 alussa.

Heinäkuisissa treeneissä kansan­musiikin ja nykytanssin liittoon nojaavasta esityksestä ei tiedetä vielä paljoa. Teema on kuitenkin selvillä: ullakolle unohtuneet ja sinne jätetyt asiat, lelut ja lapsuuden muistot, haikeat ja raskaat tapahtumat, menneisyyden ja tulevaisuuden rajapinta.

Intohimo yhteiseen tekemiseen näkyy. Hohka-yhtyeen musiikki koskettaa ja tanssijoiden hurja improvisaatiokyky tempaa sivustakatsojan mukaansa. Nuorten taiteilijoiden innostus on käsin kosketeltavaa.

Idea projektiin syntyi Hohka-yhtyeen ja Tanssiteatteri Jazz-Pointin yhteisesityksestä Not Yet keväällä 2012. Siinä kokeiltiin nykytanssin ja kansanmusiikin yhdistämistä, ja osalle tekijöistä syntyi tarve tehdä jotain vastaavaa uudestaan, pienellä porukalla ja intensiivisesti.

Myöhemmissä harjoituksissa kokonaisuus kasvaa. Teoksen nimeksi valikoituu Sivuun nostettuja tarinoita. Tekijöiden toive on, että jokainen voi nähdä sen omalla tavallaan: löytää tien oman maailmansa ullakoille, rajapinnoille, vedenjakajille.

 

HOHKA-YHTYE

  • Meriheini Luoto, viulu & avainviulu
  • Veikko Muikku, haitari
  • Valtteri Lehto, kantele & kitara
  • Enne Ilo Purovaara, kontrabasso

TANSSIRYHMÄ KVG DANCE PRODUCTIONS

  • Krista-Julia Arppo
  • Johannes Purovaara
  • Joonas Luomala

LAVASTUS & PUVUSTUS

  • Tinde Lappalainen

 

Puolitoista kuukautta H-hetkeen

Hohka-yhtye ja Tanssiryhmä KVG Dance Productionsin tanssijoista Krista-Julia Arppo ja Johannes Purovaara improvisoivat antaumuksella etsien kansanmusiikin ja nykytanssin liittoon nojaavalle esitykselleen muotoa Musiikkitalon tanssisalissa 15. päivänä heinäkuuta 2013. Tanssiryhmän kolmas linkki Joonas Luomala on estynyt tulemasta treeneihin. Taideyliopiston avajaisesitykseen on aikaa puolitoista kuukautta.


Kuvat: Lauri Mannermaa

Grande finale

Syyskuun 2. päivä 2013! Tanssiryhmä KVG Dance Productionsin tanssijat Joonas Luomala, Johannes Purovaara ja Krista-Julia Arppo sekä Hohka-yhtye ovat täydessä vauhdissa Taideyliopiston avajaisissa Musiikkitalon konserttisalin estradilla. Yhtyeen muusikot Valtteri Lehto, kantele & kitara, Meriheini Luoto, viulu & avainviulu, Veikko Muikku, haitari ja Enne Ilo Purovaara, kontrabasso, eivät suinkaan musisoi taustalla vaan ovat olennainen osa Sivuun nostettuja tarinoita -esitystä.


Kuvat: Mikko Huotari

Kommentoi