Tutkimus

Performanssi­taiteilija kohtaa kosmologin

Kuvataideakatemian tohtoriopiskelija, performanssitaiteilija Leena Kela ja kosmo­logiasta väitellyt tohtori Kaisa Henttunen ovat käsitelleet performanssin keinoin muun muassa pimeän energian teorioita. Kutsuimme naiset keskustelemaan maailmankaikkeudesta, muutoksesta sekä tieteen ja taiteen erilaisista kielistä.
Teksti ja kuvat:
Matti Välimäki

Kela:

Yhteistyössämme keskeistä on erilaisten kielten törmääminen ja yhteen sovittaminen. Kosmologia hyödyntää matematiikkaa ja abstrakteja käsitteitä. Performanssitaide taas operoi konkreettisten, tässä ja nyt läsnä olevien asioiden kanssa.

Henttunen:

Luonnontieteissä ei ole esimerkiksi kontekstia mielipiteille eikä tunne-elämyksille. Toisaalta kosmologiassakin on traditiota siitä, että vaikeita asioita ja mittakaavoja yritetään avata myös metaforien avulla.

Kela:

Performanssimme Dark Energy Kitchen ­käsitteli pimeän energian teorioita. Siinä esimerkiksi pingotettu liina edusti aika-avaruutta. Liinalla liikkuvat hedelmät kuvasivat niiden massan vaikutusta aika-avaruuteen.

Henttunen:

Leikittelimme esityksessä maailmankaikkeuden reseptillä. Maailmankaikkeudessa on noin 0,5 prosenttia säteilyä, 4 prosenttia tavallista valaisevaa ainetta, 25 prosenttia pimeää ainetta ja 70 prosenttia pimeää energiaa. Pimeästä energiasta tiedetään lähinnä vain se, että se aiheuttaa maailmankaikkeuden kiihtyvän laajentumisen. Pimeän energian olemassaolo takaa jatkuvan muutoksen.

Kela:

Tieteen ja taiteen yhteistyö on mielestäni ­hedelmällisintä, kun siinä ei ole tavoitteena esimerkiksi kuvittaa tiedettä vaan luoda jotain uutta. Tarjoilla katsojalle vaikkapa kokemus, että ”vau, tällaistakin on”. Saada hänet pohtimaan asioita uudesta vinkkelistä ja hahmottamaan uusia mittakaavoja.

Henttunen:

Ehkä tällöin esitys saa katsojassakin aikaan jotain muutosta.

Leena Kela (kuvassa oikealla)

Performanssitaiteilija ja kuraattori, joka toimii tällä hetkellä Saaren kartanon, Koneen säätiön tutkija- ja taiteilijaresidenssin, toiminnanjohtajana. Tekee Kuvataideakatemiaan kuvataiteen tohtorin tutkintoa performanssin kielestä.

Kaisa Henttunen (kuvassa vasemmalla)

Filosofian tohtori, joka on tehnyt väitöskirjansa pimeän energian havainnoinnista.

Kommentoi