Kolumni

Musiikkia vastaan­ottokeskuksiin

Kokemuksia monikulttuurisista kohtaamisista.
Teksti:
Senni Eskelinen, Päivi Hirvonen ja Harri Kuusijärvi

Kun tulimme projektimme ensimmäiselle keikalle Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen, asiakkaiden vilpitön auttamisen halu ja ystävällisyys näkyi ja tuntui heti astuessamme sisään.

Meille avattiin ovet kyselemättä, saimme apua soitinten kantamiseen sekä tilan järjestämisessä. Ennen kaikkea vastassa oli ystävällisiä ja uteliaita hymyjä.

Toteutimme elo- ja syyskuun 2013 aikana Musiikkia vastaanottokeskuksiin -projektin, jossa veimme suomalaista kansanmusiikkia vastaanottokeskusten asiakkaiden tietoisuuteen. Järjestimme konsertin ja workshopin kolmessa eri vastaanottokeskuksessa Helsingissä. Halusimme tuoda musiikin ja yhdessä tekemisen riemua, positiivisia elämyksiä ja kokemuksia asiakkaiden epävarmaan elämäntilanteeseen.

Projektimme sai tukea Kordelinin säätiöltä, joka mahdollisti sen, että projekti oli ilmainen vastaanottokeskuksille. Toteuttajina meitä oli kolme muusikkoa: Senni Eskelinen, Päivi Hirvonen ja Harri Kuusijärvi. Instrumentteina käytimme konsertissa viulua, konserttikanteletta, haitaria ja laulua. Workshopissa loimme musiikkia viisikielisillä kanteleilla, kehorytmiikalla ja laulaen. Ohjelmisto oli traditionaalista suomalaista kansanmusiikkia, jota olimme sovittaneet instrumentaatiollemme sopivaksi.

Projekti sai meissä aikaan monenlaisia uusia ajatuksia ja herätti paljon tunteita. Minkälaista on tulla vieraaseen maahan vailla mitään tietoa tulevasta? Huomasimme, että musiikkimme kosketti asiakkaita monin tavoin, aina naurusta kyyneliin. Emme tienneet asiakkaiden taustoista juuri kansallisuutta enempää. Muutama kertoi hieman omasta elämästään mutta enimmäkseen ihmisten kohtalot ja tarinat jäivät vain arvailtaviksi.

Kliseistä mutta totta: musiikki on universaali kieli! Kun lauloimme ja soitimme yhdessä, asiakkaat olivat todella innoissaan mukana, vaikka laulujen tekstit eivät kaikille välttämättä avautuneetkaan. Lähdimme tekemään musiikkia sillä periaatteella, että kaikki voivat osallistua ja kaikki osaavat ilmaista itseään musiikin avulla. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka vastaanottavaisempia ja innostuneempia vastaanottokeskusten yleisömme oli verrattuna meihin suomalaisiin. Vaikka elämä myllertää ja takana on todella rankkoja kokemuksia, ihmiset osallistuivat täysillä ja tunteella mukaan.

Meidän ja asiakkaiden toiveissa olisi, että projekti saisi jatkoa ja toimintaa voisi olla jopa viikoittain. Paras palaute projektistamme oli se, kun pakkasimme autoa vierailun jälkeen Metsälän vastaanottokeskuksen pihalla: ovelta kuului workshopissa opettamamme laulun rallatusta ja näkyi iloisia käsien vilkutuksia.

Senni Eskelinen, Päivi Hirvonen ja Harri Kuusijärvi ovat Sibelius-Akatemiassa opiskelevia ja opiskelleita nuoren polven freelancemuusikkoja ja -pedagogeja.

Kommentoi