Variaatio teemasta

Kuule, minä sävellän!

Teksti:
Riitta Tikkanen
Kuvat:
Heikki Tuuli

teos2_artikkeli”Saan luoda jotain omannäköistä, joka ei ole jonkun muun muokkaamaa. Kivointa oli, että pääsin tekemään isommalle orkesterille”, kertoo Ida-Maria Raudasoja, joka on yksi Kuule, minä sävellän! -hankkeen nuorista säveltäjistä.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Helsingin Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Suomen Kansallisoopperan sekä New Yorkin filharmonisen orkesterin yhteistyöhankkeessa lapset ja nuoret pääsevät säveltämään sinfoniaorkesterin soittimille. He saavat ilmoittautua pääkaupunkiseudun peruskouluista, eikä heiltä edellytetä erityistä musiikkitaustaa. Vuodesta 2011 Alfred Kordelinin säätiön tuella toteutettuun hankkeeseen on tähän mennessä osallistunut 93 lasta ja nuorta. Järjestyksessään seitsemäs Kuule!-konsertti soi Musiikkitalossa huhtikuussa ja Hampurissa kuun lopussa.

Kuule, minä sävellän! syntyi New Yorkin filharmonisen orkesterin kiinnostuksesta Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusta, koulutusta, osallistavaa taiteellista toimintaa sekä yleisötyötä kohtaan.

Nuoren sävellys voi saada alkunsa kuvasta, tarinasta, liikkeestä, tunnelmasta tai muusta nuorelle tärkeästä asiasta. Keskeinen ajatus on toteuttaa nuoren säveltäjän musiikillinen visio sellaisenaan.

Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijat ja ammattisäveltäjät auttavat lapsia ainoastaan sävellysteknisissä asioissa. Sävellykset kirjoitetaan nuoteiksi orkesterimuusikoita varten.

Sävellyskonsertin orkesteri koostuu Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Kansallisoopperan orkesterin muusikoista, ja kantaesitykset johtaa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan opiskelija. Sävellyksiä on esitetty myös New Yorkin filharmonisen orkesterin konserteissa.

”Perustana on usko lasten ja nuorten luovuuteen ja heidän musiikillisten ideoittensa voimaan”, säveltäjä Olli Kortekangas toteaa.

”Kaikista kivointa oli saada kuulla, millainen oma kappale oli kokonaisuudessaan. Ruvetkaa säveltämään!” kannustaa nuori säveltäjä Aalto Friman.

Kirjoittaja Riitta Tikkanen on Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori vastuualueenaan osallistava taiteellinen toiminta ja yleisötyö.

Kommentoi