Variaatio teemasta

Fahrenheit 451: Uusintapainos

Käsitetaiteilija Ahmet Ögütin teos Fahrenheit 451: Uusintapainos (Fahrenheit 451: Reprinted) saattaa yhteen palomiehet ja sananvapauden.
Teksti:
Mauri Kaarre
Kuvat:
Tuomo Manninen
Suomentanut:
Kaisa Sivenius

Käsitetaiteilija Ahmet Ögütin teos Fahrenheit 451: Uusintapainos (Fahrenheit 451: Reprinted) saattaa yhteen palomiehet ja sananvapauden. Teoksen nimi viittaa Ray Bradburyn romaaniin Fahrenheit 451 (1953) ja François Truffaut’n siitä tekemään elokuvaversioon (1953).

Ögüt toteaa, että sekä romaanissa että elokuvassa palomiehet tuhoavat kirjoja polttamalla. Fahrenheit 451 on lämpötila, jossa paperi syttyy palamaan. Fahrenheit 451: Uusintapainos kääntää tilanteen nurin ja toimittaa kiellettyjä kirjoja ihmisille paloauton ja sen miehistön avustuksella.

”Valitsimme joukon kirjoja, jotka on kielletty mielestämme järjettömin tai yllättävin perustein. Jokainen ohikulkija sai valita oman kirjansa, josta paloauton miehistö painoi hänelle kappaleen käyttämällä autoon sijoitettua laitetta.”

Paloauto kierteli Helsinkiä ja Espoota 24.8.– 1.9. 2013 painaen ja jakaen ihmisille noin 1 500 ilmaista kirjaa.

Fahrenheit 451 Uusintapainos

Ahmet Ögüt on käsitetaiteilija, jonka laajaan media-alaan kuuluvat yhtä lailla video, installaatiot, valokuva ja grafiikka kuin painotuotteet. Hän toimii vierailevana opettajana Kuvataide-Akatemiassa.

 

”Teoksen tekijöinä toimi joukko ihmisiä (palomiehet) ja se saavutti laajemmin yleisöä kuin tavallisissa taidetapahtumissa. Merkittävää oli myös, että teoksen tilasi Checkpoint Helsinki, suomalaisten taiteilijoiden, kirjailijoiden ja kuraattoreiden perustama kriittinen järjestö, joka osallistui keskusteluun Guggenheimista ja taidemuseon roolista julkisessa tilassa,” Ögüt kertoo.

”Työskentelen tällä haavaa usean taidehankkeen parissa, esimerkkeinä pitkällä aikavälillä toteutettava varainkeruu velkaantuneille yhdysvaltalaisopiskelijoille ’Student in Debt in US’ ja uusi versio installaatiosta Sydneyn Biennaaleen. Järjestän myös uusia tapahtumia meneillään olevaan ’Hiljainen yliopisto’ -hankkeeseen, joka on akateemistaustaisille pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille takoitettu, heidän itsensä perustama itsenäinen tiedonjako­foorumi.”

Kommentoi