Variaatio teemasta

Ääneen lauletut itkut

Emmi Kuittisen itkuvirsiin keskittynyt GLOMAS-opintojen (Nordic Master of Global Music) lopputyö koostuu tutkielmasta ja toukokuussa Helsingissä pidetystä Kaikkien kansojen murhe – All the Peoples’ Sorrow -päätöskonsertista.
Teksti:
Mauri Kaarre
Kuvat:
Juha Olkkonen ja Jorma Airola
Kuittisen päätöskonsertissa herkistyivät sekä esiintyjät että yleisö.

Opiskelija-muusikko Emmi Kuittisen keväinen Kaikkien kansojen murhe – All the Peoples’ Sorrow -konsertti oli kirjaimellisesti koskettava etappi hänen itkuvirsiin keskittyvissä opinnoissaan.

Ääneen lauletut itkut herkistivät tuolloin monen mielen niin yleisössä kuin lavalla, jossa Kuittinen esiintyi kymmenen laulajan ja muusikon kanssa.

Lopputyötään Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin osastolla tekevä Kuittinen kertoo, että itkuvirsiin tutustuminen ja niiden esittäminen tuntui alussa oudolta, jopa kiusaannuttavalta.

”Kun pääsin niiden sisälle, aloin kuulla ne hienona musiikkina ja koskettavina teksteinä. Nyt ajattelen, että on hienoa saada olla mukana vanhassa traditiossa.”

Kuittinen kertoo, että lauletut itkut ovat yksi maailman levinneimmistä ja vanhimmista kollektiivisen surun, eron ja siirtymän ilmaisuista. Itkuvirsissä yhdistyy yleisen määritelmän mukaan laulu, runous ja itkentä.

”Itkuvirsissä päällimmäinen tunne on suru, mutta minulle se kaikkein tärkein tunne on rakkaus. Haluan ylistää itkuvirsillä elämän kaikkia puolia.”

Opiskeluihinsa liittyvässä päätöskonsertissa hän itki muun muassa kiitositkun sukunsa naisille eli mummolleen, äidilleen ja tyttärelleen.

”Hyödynsin esiintymisessäni karjalaista itkutraditiota – kyseessä on oma tutkielmani siitä, millaista karjalainen itkutraditio olisi tänä päivänä. Esiintymistäni tehosti varmasti se, että otin lavalle mukaan mummoni nenäliinan.

Kuittinen

Emmi Kuittinen itki muun muassa kiitositkun sukunsa naisille. Kuva: Juha Olkkonen

Päätöskonsertti

Kuittisen päätöskonsertissa herkistyivät sekä esiintyjät että yleisö.Kuva: Juha Olkkonen

Yksi kommentti

Kommentoi